Най-новите реколти от серия Antología на Familia Torres: „Не можем да си позволим да стоим неподвижни“

Последните реколти на Antología от Familia Torres са витрина за най-добрите вина като Mas La Plana и Grans Muralles и илюстрират някои драматични промени във философията на винопроизводството през последните две десетилетия. Ричард Уудард докладва.
Във винопроизводството, казва главният винопроизводител на Familia Torres Josep Sabarich, има три ключови фактора: почвата, климатът и хората. „Номер едно е повече или по-малко винаги едно и също“, продължава той. „Номер две се променя; а номер три винаги се променя. Зависи от хората, тенденциите, фокуса и подхода.”
Новите реколти от Antología на Familia Torres – пет топ вина, включващи Milmanda, Mas La Plana, Reserva Real, Grans Muralles и Mas de la Rosa поставят теорията на Sabarich на практика. Най-очевидно е, че има по-малко намеса по отношение на техниката на винопроизводство и използването на дъбови бъчви.
Ако вземем например реколта 2020 г. на Milmanda, Шардоне на Familia Torres, произведено от лозе от 30 хектара, засадено в началото на 80-те години на миналия век в Conca de Barberà. Докато почвата е постоянна – необичайно богата на глина, подпомагаща задържането на вода – винопроизводството става все по-лесно, за да, по думите на Сабарич, „изразява потенциала, идващ от лозето“.
Дъбът е изтеглен – около 50% нови бъчви, плюс частичното използване на 1500-литрови фудри – и за първи път през 2020 г., особено свежа реколта с много пролетни валежи, виното не е претърпяло ябълчно-лактична ферментация. В началото на 2000-те виното претърпява 100% малолактична ферментация, но оттогава този процент прогресивно намалява.
„Киселинността е по-ниска, отколкото в миналото“, обяснява Сабарич. „Първото нещо, за което се сетихме, беше стилът, но сега мисля, че трябва да спрем да правим ябълчно-лактична ферментация в Испания. Мисля, че е важно да имаме същия характер във вината и да избягваме плоски вина без свежест.
По същата причина Сабарич не е убеден в достойнствата на бетонните яйца за Милманда, като подчертава наличието на някои съединения на калциевия карбонат, които могат да намалят киселинността. „Ако имате вино с висока киселинност, това може да бъде интересно, но не и при вина със средна киселинност“, казва той.
Темата за сдържаността прониква в останалите вина на Antología. Така че Mas La Plana сега използва малка част от големи, 30-хектолитрови фудри и неръждаема стомана за отлежаване и 61% нов дъб; сравнете това с преди 20 години, когато виното понякога се преливаше от един нов дъбов барик в друг по време на процеса на отлежаване.
За Mas La Plana винопроизводството също трябва да отразява разнообразието на лозята, които обхващат две основни зони: една на по-ниско ниво близо до реката, даваща по-големи гроздове, по-сочен плод и по-малко танин; другата по-висока, по-суха и с по-бедна почва, която подобрява цвета, танините и структурата.
Sabarich използва ферментатори за дърво за по-високите участъци – по-окислителният процес помага за полиране на танините, казва той – и неръждаема стомана за по-ниските участъци, за да запази напрежението и свежестта. „Имаме два различни Каберне Совиньона с различни техники“, обяснява Сабарич. „Това е важно, защото внася разнообразие в сместа. Това е един от проблемите на моносортовите вина – може да им липсва това разнообразие.“
Липсата на разнообразие не е проблем с останалите вина на Antología – блендове в стил Бордо Reserva Real, Grans Muralles със средиземноморски акцент и изключително редкият Priorat Mas de la Rosa.
За Reserva Real шаблонът за винопроизводство е по-традиционен, отивайки по-далеч по отношение на мацерацията и използването на малки бъчви и нов дъб (75% за 2019 г.). Но блендът от 2019 г. е с извънредно голям дял на Каберне Фран (35%, обикновено само 10-15%), заедно с Каберне Совиньон (59%) и Мерло (6%).
Причината се крие в климатичните условия на реколтата – гореща и суха – и бедните, глинести почви на лозето Finca Les Arnes, което силно контрастира с Mas La Plana, въпреки че е само на 50-60 км. „Каберне Франът е много добре адаптиран към сухите периоди – по-добре от Мерлото особено, което страда много по време на периоди на суша“, обяснява Сабарич.
USP на Grans Muralles защитава средиземноморските сортове – главно Cariñena и Garnacha, които съставляват повече от 80% от бленда за 2019 г., но също и малки пропорции от Monastrell и „възстановени“ древни сортове Querol и Garró.
„Гарнача играе повече в носа с флорални аромати, плодови аромати – душата на виното“, казва Сабарич. „Cariñena е повече за структурата, гръбнака на виното. Другите три увеличават разнообразието, внасяйки повече аромати и комплексност във виното.”
Странно изглеждащите гроздове на Querol предлагат комбинация от обикновено грозде и по-малки плодове с размер на грахово зърно без семки. Това се изразява в изобилие от цвят и антоцианин, но по-малко танин, което прави Querol полезен компонент за смесване – но твърде небалансиран, за да блести сам.
Докато Grans Muralles изисква висока поддръжка във винарната – съзряване, съобразено с всеки сорт, със задължителна честа дегустация на бъчва – Mas de la Rosa е съвсем по-проста работа. „Не казвайте на шефа ми“, иронизира Сабарич, „но не ви трябва винопроизводител за това вино.“
Лозето е 1,9 хектара хълмист парцел в хладен анклав на Приорат между Порера и Поболеда, на надморска височина от 470 м и идеално изложен на сутрешното слънце (но не и на потенциално разрушителната следобедна жега). Лозята Garnacha и Cariñena ( сепаж 60/40) са засадени в първите години на Втората световна война.
Лозите са бедни, с малък добив, но поне са живи. Сабарич не е убеден, че презасаждането дори ще бъде възможно на такова екстремно място. „Вероятно ако поставите ново растение, то ще има проблеми да оцелее“, казва той. „Новите лози са много деликатни и ще трябва да поливате всяка една всеки ден. Дори и с това не е сигурно, че растението ще оцелее.
Mas de la Rosa е най-новият, най-ексклузивният и (далеч) най-скъпият член на гамата Torres Antología, гама, която остава в постоянен процес на еволюция, дори ако повечето от нейните вина са били наоколо за много реколти сега.
„Мисля, че имаме нужда от това“, казва Сабарич. „Не можем да си позволим да стоим неподвижни.“ Почвата може да е постоянна – относително такава, като се имат предвид регенеративните усилия на Торес да внесе повече устойчивост на лозето – но климатът и особено хората са постоянно в движение.
Familia Torres Antología Miguel Torres Последно ретро издание (цени в Обединеното кралство, налични от Fells):
Familia Torres планира да пусне малки пакети от избрани стари реколти от най-добрите си вина чрез нова програма, Colleción Privada. Ексклузивно пакетираните бутилки са планирани за пускане през септември 2023 г.