Кастра Рубра

През 2006 година стартирахме строежа на “Кастра Рубра” – едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-съвременни технологии и с прецизни параметри, отговарящи на изискванията ни за качество и минимална намеса върху гроздето и виното.

Избрахме мястото, не само заради феноменалните условия за отглеждане на най-добрите лозя – слънцегреене, отцедливи почви с изключително разнообразен състав, но и защото е пропито с история.

“Кастра Рубра” буквално означава “червена крепост” и бе открита неотдавна от български археолози. Действително на това място преди 15 века се е издигала митична византийска крепост, разположена на възлово за времето си място. За пръв път разкопките показват, че там са съжителствали няколко етноса. Оттам e минавал древния път Виа Диагоналис, който е имал огромно икономическо значение и е свързвал Европа с Ориента. И до днес в Южен Сакар могат да се видят части от големия диагонален път, който византийците изградили, за да свържат Рим и Константинопол. На него посветихме и едно от най-успешните си вина – Via Diagonalis.

Разкопките доказват, че “Кастра Рубра” не е била само крепост, там е имало селище и най-вероятно голяма пътна станция, където почивали уморени пътници и кервани със стока.

Точно около това историческо място ние решихме да засадим своите нови лозя. Започнахме през 2004 г. и днес притежаваме 200 хектара със сортове, които намираме, че са много подходящи за отглеждане на тези терени. В лозята ни ще срещнете Каберне совиньон, Мерло, Аликант буше, Санджовезе, Пино ноар, Каберне фран, Совиньон гри, Совиньон блан, Гренаш блан, Сира, Пети вердо, и разбира се местната гордост – Рубин и Мавруд.

Продуктите на Кастра Рубра са гордост не само за създателите им, но смеем да твърдим, че те са и новото лице на българското винарство. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан.

Мишел Ролан е не само ексклузивен консултант на избата, той е гуруто на всички модерномислещи винари. За нас е чест той да бъде част от нашия отбор и вярваме, че това е привилегия за българското вино изобщо.

http://telish.bg/