Фамилия Торес купи нова винарна в Галисия, за да увеличи базата си в региона

Испанският винопроизводител Фамилия Torres обяви закупуването на Bodegas Valdamor в Rías Baixas, Галисия, Испания.

Торес е най-известен с производството на вина в испанските региони Каталуня, Риоха и Рибера дел Дуеро. Освен това има международно присъствие с Мигел Торес в Чили и Маримар в Сонома, Калифорния, но повече от десетилетие произвежда вина и в Галисия. Този аспект от портфолиото му започна със закупуването на 6 ha лозе в подрегиона Salnés, произвеждайки луксозното вино Blanco Granito, базирано на звездния сорт на Rías Baixas, Albariño. Виното се произвежда по уникален процес, засега в малка изба в близост до лозето, като се използват гранитни яйца за винификация.
Освен това Торес произвежда бранда на Rías Baixas с по-голямо производство на Pazo das Bruxas (също Albariño). Директорът на компанията Мигел Торес Мачасек заяви в интервю пред Decanter: „Тази малка винарна, която използвахме, не беше достатъчна за производството на Pazo das Bruxas и нашите енолози поискаха по-голямо пространство за допълнителен контрол в процесите, както и потенциал за увеличаване на производството надолу по линията.
Винарната от 3000 м² на Валдамор в момента е действаща изба, но Торес планира големи ремонти на съоръжението, които да бъдат напълно изпълнени до началото на реколтата през 2022 г. Винопроизводството ще продължи да се оглавява от Виктор Кортизо, който ръководи проекта в Галисия от 2017 г. и е част от това, което Торес Мачасек каза, че е било „консолидация на нашия проект в Риас Байшас през последните 10 години“.
Тази покупка бележи промяна за Torres, които по-често изграждат нови изби, за да отговорят на техните нужди със силен акцент върху екологично производство, както и самодостатъчност по отношение на енергията. Това е фокус, който доведе до основаването на Торес през 2019 г. на International Wineries for Climate Action заедно с Jackson Family Wines в Съединените щати. На въпрос за причината зад покупката на Bodegas Valdamor, Торес Мачасек каза на Decanter: „Това ни предостави по-незабавен начин да отговорим на нуждите си, след като ремонтът приключи.“
В допълнение към покупката и реновирането на винарна Valdamor, Torres ще засади 6 ha лозе в подзоната на Ribeira do Ulla и допълнителни 8 ha в долината Salnés през 2023 г. Това ще осигури на компанията общо 20 ha Albariño.
Torres Maczassek потвърди пред Decanter, че „Ние вярваме силно в региона и сме много фокусирани върху отглеждането на виното Pazo das Bruxas. След като всичко бъде реализирано, ние ще сме инвестирали седем милиона евро в галисийския проект до момента.“
Доверието на Торес в Галисия и вината от сорта Albariño е вече изградено. За 2021 г. продажбите на Rías Baixas (където Albariño включва 85% от лозята) в Съединените щати са се увеличили с 20% като обем и с 33% като стойност. В Обединеното кралство разнообразието и профилът на региона също се повишават със 7% увеличение на обема и 15% увеличение на стойността.
Като цяло вината Albariño от Rías Baixas се оказват силни конкуренти на международния винен пазар, който исторически е бил доминиран от бели вина от долината на Лоара и Нова Зеландия. В същото време чрез покачването на стойността се доказва, че концепцията за испанското вино „добра цена“ вече не е единствената уникална точка за продажба в страната.