Унгария

Историята на имението Tűzkő датира от началото на 90-те години, когато Унгария премина през някои новаторски политически и икономически промени. Промяната в системата също доведе до промяна на лозаро-винарската система, поради което на мястото на огромните държавни лозя бяха създадени частни винарни, съобразени с качеството. Тази трансформация създаде реални пазарни условия и отвори окръга и за чуждестранни инвеститори. Историята, разнообразието, хилядолетните традиции и скритите възможности на унгарските лозаро-винарски региони привлякоха много, значителни бизнесмени в  страната. Чуждестранният капитал е бил инвестиран главно в лозята на Токай, но Сексард и регион Толна също са били включени в най-силната и популярна винена империя.

Маркиз Пиеро Антинори и Якопо Мацеи видяха голям потенциал в имението Tűzkő. Глобалната империя Антинори се нуждае от свежи вина, идващи от спокойните хълмове Панон на Батаапати, напомнящи на Тоскана. Маркиз Антинори, един от най-значимите представители на виното в света, реши да поеме контрола над имението Tűzkő. Маркизът е създателят на модерното италианско вино. Той беше този, който въведе революционни иновации в производството на вино в Италия и повиши тосканските вина, за да се превърне в световна класа от нивото на миещите трапезни вина. Въпреки това, в тандем с дълбоките, сериозни и световноизвестни тоскански червени, той също се нуждаеше от някои качествени, ароматни и свежи бели, които можеше да успее да намери в Tűzkő Estate. „Удивително елегантни италиански ресторанти се поинтересуваха от нашия Traminer, който те препоръчват като аперитив, или да служи като напитка за добре дошли за почетни гости “- заяви маркизът. Антинори има имоти почти във всички краища на света: Тоскана, Умбрия, Малта, Чили, Калифорния, Вашингтон и прави легендарните си вина на най-добрите склонове на земното кълбо. Този необикновен списък включва имението Tűzk of на Bátaapáti.

 

 

Новата винарска изба на имението Tűzkő, оборудвана с най-добра технология за меко пресоване и осигуряване на контролирани температури, необходими за ферментация и бутилиране, е построена през 1991 г. Дълбоко в един от хълмовете, винарната разполага и с подземна изба, облицована с тухли в началото на 1700-те. Тази отлична изба, с годишни колебания на температурата от 1 градус С, функционира и днес, както и преди 300 години, когато семейството на Apponyi я притежаваше. Именно в тези исторически пещери виното отлежава, било то в 225 литрови бъчви от бариков дъб или в бутилки. Леките бели вина трябва да ферментират в закаляващи резервоари от неръждаема стомана, за да запазят своя цветно-плодов аромат. От друга страна, наложително е червеното вино да отлежава в бъчви в интерес на постигането на възможно най-добра пълнота и сложност. Използвайки барикови бъчви, виното претърпява значителна трансформация в процеса на стареене, придобивайки добре закръглен вкус. Tűzkő Estate притежава фабрика за варели, или по-точно „Európai Kádárok Kft“, фабриката за варели в Палотабозсок с административен център, разположен в Батаапати, е част от империята Антинори. „Európai Kádárok“ е световноизвестна компания сама по себе си: техните цеви с отлично качество, използвани в Италия, Испания, Австрия, Франция, Австралия, Южна Африка, Чили, Канада и Калифорния, издържат на конкуренцията от Франция или САЩ Тези бъчви, изработени от унгарски дъб (quercus petrea) със същите качествени качества като френския дъб, играят важна роля в производството на вино в имението Tűzkő: вкусът им вибрира във всяка бутилка от отличните, сложни червени кювета, придобивайки добре закръглен вкус.