Чили

Уникално място, където отлежават изисканите вина

 

 

Уникален дизайн, архитектурата на винарската изба е оформена като подкова, символизираща страстта към породистите коне. Тъй като са разположени на склона, различните ферментационни съдове имат подчертана неравномерност, която позволява гроздето и мъстта да бъдат обработени чрез гравитация, ограничавайки използването на водни помпи и друго оборудване. Тази техника значително предотвратява риска от окисляване и е по-мека по отношение на танините и помага да се защитят ароматите и вкусовете на виното.

Харас де Пирке твърдо вярва в основите на устойчивостта като една от основните ценности на имението, както за околната среда, така и за социалната отговорност.

Поради тази причина са разработени няколко проекта, насочени към постигане на устойчива и отговорна производствена дейност в общността, като биологично земеделие на лозята, измерване на въглероден отпечатък и програми за енергийна ефективност, насърчаване на обучението и професионалното развитие на работниците и маркиране труда и сигурността на труда като един от основните приоритети.

Имението се ангажира с дългосрочна визия, която се стреми да подобри качествено ориентираните производствени стандарти, в социално отговорна среда за своите работници и устойчиви практики за територията.

Имотът се намира в Пирке, централната част на страната, един от най-престижните и признати райони на долината Майпо за засаждане на лозя, в подножието на Андите. Районът Maipo Alto е между 500 и 800 метра над морското равнище, район с умерено термично разширение с местна растителност, която в определени случаи придава на вината балсамови характеристики.

По този начин вината, произведени в този район, съдържат висока концентрация на танини, страхотна структура и интензивен цвят.

Лозята са разположени на юг от река Майпо, между 550 и 660 метра надморска височина, в северното подножие на Андите. Климатът е полусух средиземноморски, силно повлиян от близостта на планинската верига и антициклона на Тихия океан, който се издига през откритата долина, като по този начин предоставя специфични характеристики, които позволяват взаимодействието на уникални климатични фактори. Дъждовете имат подчертана сезонност и са концентрирани главно между месеците юни и август. Положението на лозята и изпъкналостта на земята определят разлика от над 20 ° C в температурата между деня и нощта. Големите температурни колебания благоприятстват бавното узряване и в резултат на това отличното качество на гроздето. Почвата, в която са засадени лозята, е от алувиален произход: образуването му е причинено от вулканичното изригване в района, което обяснява защо има голяма изменчивост на почвените текстури и структури, като глината е най-преобладаващата.

Всички лозя се провеждат във вертикална решетка (вертикална позиция на стрелба или VSP), система, която осигурява по-добро разпределение на зеленината и товара, добра вентилация, приемане на слънчева светлина и подходящ комфорт, необходим за извършване на различни операции през вегетационния сезон. След прибирането на реколтата, която в Haras de Pirque обикновено приключва в средата на май, периодът на подрязване започва да осигури правилното разпределение на гроздовете по лозата. Наред с ефективната напоителна технология и подходящото използване на органични торове, управлението на навеса започва през октомври, за да се осигури оптималното качество по време на прибиране на реколтата. За да се повиши вниманието и към най-малките детайли, в Haras the Pirque брането се извършва на ръка. Това означава, че гроздето пристига в избата в перфектно състояние, за да бъде незабавно преработено, запазвайки целия му потенциал.

През 2006 г. имотът започна да развива органичното управление на лозя Maipo-Andes, което беше завършено през 2016 г. Днес всички вина от Pirque са биологични, сертифицирани от института CERES. Управлението на почвата се извършва изключително машинно, без използването на хербициди, докато торенето се извършва с естествени съединения като компост. На свой ред вината са ферментирали частично с естествени дрожди, избрани от лозето, като се уверят, че характеристиките на заобикалящата ги среда се отразяват във вината.