Боленже

Боленже е производител на пенливо вино от региона Шампан във Франция. Те произвеждат няколко етикета шампанско под името Боленже, включително винтидж Вией Вин Франсез, Гранде Анее и Р.Д. както и Спешъл Кюве, което е без реколта. Основана през 1829 в Аи от Енекин дьо Вийермонт, Пол Реноден и Жак Боленже, избата все още се управлява от членове на семейство Боленже.
 
Боленже има корени в Шампан още от 1585, когато семейство Енекин, едно от семействата основатели на Боленже, било собственик на земя в Крамант. Преди да бъде основана изба Боленже, семейство Вийермонт били винопроизводители, макар и не под своето семейно име. През 1750, Вийермонт се установяват на улица Жул Лобет 16, което място в крайна сметка ще се превърне в централния офис на Боленже. През 1803 Жак Жозеф Боленже е роден в Елванген, кралство Вюртемберг. През 1822 той се мести в Шампан и започва работа в избата на Мюлер Руинар, която вече не съществува. Много други германски граждани се заселват в Шампан по това време, включително Йохан-Йозеф Круг и Хайдзийкс, който основава изба, която по-късно ще се превърне в Чарлз Хайдзийкс, Пайпър Хайдзийкс, Хайдзийкс&Ко Монопол, Вьов Клико и други.
 
Изба Реноден Боленже е основана на 6 февруари, 1829 в Аи от Енекин дьо Вийермонт, Пол Реноден и Жак Боленже. Партньорите се договарят, че името Вийермонт няма да се използва на етикетите, от тук и името Реноден Боленже. От сватбата на Жак Боленже и Шарлот дьо Вийермонт, избата се е управлявала от членове на семейство Боленже. Въпреки че, Пол Реноден не оставя наследник със своето име, етикетът не остава само Боленже чак до края на 60те години на миналия век.
 
Жак Жозеф Боленже и Шарлот дьо Вийермонт имат дъщетя Мари, която от своя страна има двама сина Жозеф и Жорж. Те поемат компанията през 1885 и започват да разширяват семейните имоти, купувайки лозя в съседните селища. Те също така развиват имиджа на бранда, превръщат се в официален доставчик на английския кралски двор, получавайки кралска заповед през 1884 от Кралица Виктория.
 
През 1918 Жак Боленже, синът на Жорж, поема компанията. Жак се жени за Емили Льо дьо Лористон Бурбар, по-известна като „Лили‘‘. Жак разширява още повече имението, строи нови изби, закупува лозето Токсиер и придовива активите на друга къща на булевард Марешал дьо Латир дьо Тасини – където в момента се намират офисите на Боленже.
 
Когато Жак Боленже умира през 1941, Лили поема контрола на компанията. Тя разширява производството чрез закупуване на още лозя и обикаля света, за да промотира бранда. Лили е добре позната в региона и до днес, оставяйки няколко забележителни цитата.
 
„Пия го, когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога го пия, когато съм сама. Когато съм с компания е задължително. Пия го, когато съм гладна и когато не съм. Във всички останали случаи, не го докосвам – освен, ако не съм жадна.“
 
Лили управлява Боленже до 1971, когато нейните племенници я наследяват. Под тяхно ръководство Боленже е модернизарана, закупени са още лозя и бранда е развит на международно ниво. След тях, техният братовчед, Кристиан Бизо поема избата. Освен че, разширява международната дистрибуция на Боленже, Бизо развива и Харта за Етичност и Качество през 1992. От 1994 насам мениджър на Боленже е Гизлен дьо Монголфие. Прасин на основателя, Монголфие е и президент на Association Viticole Champenoise от 2004, след като оглавява Commission of Champagne 10 години. Той използва също така популярната филмова поредица Джеймс Бонд като маркетингово устройство.

 

http://www.champagne-bollinger.com/fr_FR