Италия

Каса Виникола Зонин е един от най-важните частни винопроизводители в Италия, а и в света изобщо. Каса Виникола Зонин дистрибутира и продава тихите и пенливи вина с бранда Зонин, както и вината от останалите девет естейта на семейството.

Вдъхновен от принципа „всеки регион има своите традиции, всеки регион има своите вина“, Джани Зонин селектира, от 1960 насам, изключителни тероари, днес наброяващи общо 2000 хектара лозя, контролирани от екип от 32 енолози и агрономи. Те съставляват девет естейта, ра
зположени в седем от най-добрите региона за винопроизводство в Италия, както и в САЩ, лозята Барбърсвил във Вирджиния.
Различни производствени райони, всеки със своя специфичен тероар и особености по отношение на климата и морфологията, опитът и професионализма на нашите агрономи и енолози и изборът на динамични бизнес стратегии: това са най-важните ценности, върху които е изградена философията на компанията.

Зонин се свързва с отглеждането на лозя и производството на вино още от 1821 насам, но през 1921 започва същинската революция: Комендатор Доменико Зонин решава да развива земите и лозята на семейството, създавайки по този начин Каса Виникола Зонин.

В началото на 1960 настъпва друг повратен момент: Доменико – чиито живот се простира през три века и две хилядолетия (1899-2001) – приема в компанията си своя племенник Джани, който става президент на фирмата през 1967. Младият президент веднага си поставя целта да създаде свят, съставен от лозя и имоти, разположение в най-добрите региони за винопроизводство в Италия, за да може да гарантира качеството на гроздето и на виното чрез директен и пълен контрол на целия производствен процес. Неговата мечта започва да се осъществява през 1970 с придобиването на Тенута Ка‘Болани във Фриули, най-известният италиански регион за производство на бели вина. „Все още си спомням, когато се сдобихме с Ка‘Болани във Фриули – Джани Зонин разказва – беше 1970 и в семейството имаше някои съмнения относно мъдростта на решението да напуснем пределите на нашия роден регион Венеция. Но аз бях сигурен в моята идея: за да бъдат произвеждани наистина изящни бели вина, човек трябва да притежава лозя, селектирани в най-добрите тероари и техните най-типични сортове. Така че аз продължих напред с реализацията на моя план.

В последствие колекцията от имоти се обогатява с други скъпоценни камъни: първо Кастело Д‘Албола (1979), който въплъщава безпогрешно аристократичния чар на Кианти Класико. Следващата година, Абациа Монте Оливето, ферма в Сан Джиминяно, родината на Вернакиа, също се превръща в интегрална част от този велик проект.

Последователно лозовите масиви на семейството се разпространяват в Пиедмонт, с придобиването на Кастело дел Поджи (1985), в най-добрия регион за производство на Асти и Барбера и в Ломбарди, с присъединяването на Тенута Ил Боско (1987) в Олтрепо Павезе, класическият регион за производство на Пино Неро.

Постоянно търсещ нови тероари и местни сортове, през 1990 Джани Зонин определя Южна Италия като идеалния регион за производството на великите вина на бъдещето: той купува Феудо Принчипи ди Бутера (1997) на прекрасния остров Сицилия и Масериа Алтемура (2000) на полуостров Саленто в Пулия. Очарован от приказното място разположено измежду средиземноморската флора, обливано от вълните на Йонийско море и заобиколено от хълмове, Джани Зонин се завръща за трети път в Тоскана, за да закупи Рока ди Монтемаси (1999) и да даде нов живот на изключителния потенциал за качество на Марема.

Джани Зонин е също така и пионер на най-висококачественото лозарство на Източното Крайбрежие на САЩ. През 1976, той закупува Барбърсвил естейт и така реализира мечтата на американския президент Томас Джеферсън, който винаги твърдял, че Вирджиния има потенциала да произвежда вина от световна класа.

През 2008 Джани Зонин отпразнува Златна Сватба с виното: през тези 50 реколти се оформи проект, който има малко аналози в Европа.

 

http://www.casavinicolazonin.it/