Кинта да Фонте Сото

На Португалски „Fonte“ означава източник на вода или фонтан, а „Souto“ е кестенова горичка. Комбинацията от двете думи в името на имението символизира изобилието от вода от естествените извори в него и кестеновите горички. 

Quinta da Fonte Souto е нов винен проект на семейство Symington във вълнуващия подрегион Порталегре в Alto Alentejo в Южна Португалия.

Винаги е необходимо нещо специално, за да се направят първи стъпки извън Доро и с това зашеметяващо имение с висока надморска височина в природен парк Serra de São Mamede на изток в долината Alentejo, вярваме, че сме открили подходящите условия за това. 

Това е дългосрочен проект с идеята да бъде поставен на картата този уникален тероар за любителите на виното в Португалия и останалата част от света. 

Quinta da Fonte Souto е първото имение на Симингтън извън Доро. Намира се в близост до планинската верига São Mamede (1025 м), което допринася за смяната на хладния микроклимат с типичните за Алентежо сухи условия. Добивите са по-ниски поради по-бедните на елементи шисти и гранитни почви, характерни за смесения терен на района. 

Първата реколта под ръководството на семейство Симингтън е 2017. Гроздето е винифицирано на място в модерно оборудваната винарна на имението.  Дебютната реколта не би могла да бъде по-благоприятна. Бяха произведени няколко бели и червени вина. Горещата и суха реколта показа предимството на надморската височина на лозето, която варира от 490 до 550 м. Първата реколта излезе на пазара през 2019 г.