Маркези Антинори

Семейство Антинори са едни от най-големите производители на вино в Италия и едни от най-известните в света. Техните иновации изиграват голяма роля в Супер-Тосканската революция през 70-те години на миналия век.

 

Семейство Антинори се занивама с производство на вино повече от шест века. Откакто през 1385 Джовани ди Пиеро Антинори става член на “Arte Fiorentina”, гилдия на винопроизводителите във Флоренция. През този дълъг период, цели двадесет и шест поколения, семейството винаги е управлявало директно своята работа със смелии понякога иновативни решения, но винаги поддържайки, неизменен, фундаментален респект към традицията и към територията, в която работят.

 

През 1900 Пиеро Антинори купува няколко лозя в региона на Кианти Класико, включително 47 хектара в Тинянело. Неговият син, Николо, скандализира Тоскана през 1924 правейки Кианти съдържащо Бордо сортове. Той продължава да експериментира през следващите години с нови блендове, видове барели, контрол на температурата и отлежаване в бутилката. Николо се оттегля през 1966 и е заменен от сина си Пиеро, който се оказва още по-иновативен. Той проучва ранното прибиране на реколтата от бели сортове, различни видове барици, бъчви от неръждаема стомана и малолактична ферментация на червени вина

 

Истинската революция идва през 1971 с представянето на пазара на Тинянело, отлежало в барик вино от едноименното лозе засадено с Каберне Совиньон и Каберне Фран, което го правело неприложимо към изискванията на Кианти Класико. Дори по-лошо, от 1975 блендът съдържал и бели сортове. Именно Тинянело е виното, което наистина разтърсва италианската винена индустрия и води до важни промени в правилата и поведението на регулаторите. Въпреки че, в днешно време правилата на Кианти Класико DOCG са приспособени към вина като Тинянело, Антинори продължават да го продават като вино Тоскана IGT. Окуражен от успеха на Тинянело, през 1978 Антинори пуска на пазара Солая, 80% Каберне Совиньон от съседно на Тинянело лозе.

 

Днес фирмата е управлявана от Маркиз Пиеро Антинори с подкрепата на неговите три дъщери Албиера, Алегра и Алесия, всички те директно участващи в работата. Традиция, страст и интуиция са водещите принципи, които спомагат на Маркиз Пиеро да се превърне в лидер в италианското вино.

 

Всяка реколта, всяка отделна област, всяка идея е ново начало, ново търсене за по-високо качество. Както Маркиз Пиеро Антинори обича да казва: „ древните корени играят важна роля в нашата работа, но никога не са били ограничение за нашия иновативен дух. ” Естейтите в Тоскана и Умбрия, историческата наследственост на семейството са допълнени през времето с инвестиции в други територии, както в Италия, така и по света, места с потенциал за производство на висококачествено вино, места, където би било възможно да се започне работа за по-голям престиж и по-широко осъзнатост на възможностите на семейството да произвежда изключителни вина.

Маркезе Антинори са членове на Primum Familiae Vini.

 

http://www.antinori.it/en


ИМЕНИЯ В ИТАЛИЯ

Le Mortelle

http://www.antinori.it/it/passione-in-evoluzione/le-mortelle

La Braccesca

http://www.antinori.it/passione-in-evoluzione/la-braccesca

Tenuta Monteloro

http://www.antinori.it/en/passione-in-evoluzione/monteloro

Prunotto

http://www.prunotto.it/

Montenisa

http://www.montenisa.it/

Tormaresca

http://www.tormaresca.it/it/home/

Santa Cristina

http://www.santacristina1946.it/azienda/la-tenuta

Tenuta Guado al Taso

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/guado-al-tasso

Pian delle Vigne

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/pian-delle-vigne

Castello della Sala

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/castello-della-sala

Badia a Passignano

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/badia-passignano

Tenuta Tignanello

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/tignanello

Peppoli

http://www.antinori.it/en/26-generazioni/peppoli

Cantina del Chianti Classico

http://www.antinorichianticlassico.it/


ИМЕНИЯ ПО СВЕТА

Antica – Napa Valley, USA

http://www.anticanapavalley.com/

Col Solare – Washington State, USA

http://www.colsolare.com/

Stag’s Leap Wine Cellars – Napa Valley, USA

http://www.cask23.com/

Vina Haras de Pirque – Maipo Valley, Chile

http://www.harasdepirque.com/

Tuzko Bataapati – Hungary

http://www.tuzkobirtok.hu/

Meridiana – Malta

http://www.meridiana.com.mt/

Vitis Metamorfosis – Romania

http://www.vitis-metamorfosis.com/