Мигел Торес Испания

Семейство Торес са водещата испанска винена династия и световно най-разпознаваемия испански бранд. Торес е фамилната изба с най-много лозя в деноминацията на Пенедес и най-голямата винарна в Испания. Те също така оперират чилийската си изба Мигел Торес Чили в Central Valley и Маримар Естейт в Калифорниа, САЩ, основана през 1986 от Маримар Торес. В Испания, извън родния на Торес регион Пенедес, те са собственици на лозя в Конка де Барбера, Хумия, Торо, Рибера дел Дуеро, Приорат и Риоха – в последните три региона с нови винарни или строящи се такива. По същия начин Торес е и най-големият испански производител на DO вина под собствена марка, изнасящ в повече от 140 страни по света. Торес има значителен принос в развитието на два аспекта на енологията в Испания: първо, използването на ферментация при контролирана температура и второ, отлежаването на вино в малки дъбови барели за стриктно определен период от време, обичайна за Бордо практика.

 

Изба Торес е основана от Джейми Торес и неговия брат през 1870 във Вилафранка дел Пенедес. По време на испанската гражданска война избата е бомбардирана, оставяйки всичко в руини. Мигел Торес Карбо, четвърта генерация член на семейството, построява наново винарната през 1940 и отново подема бизнеса. Той прекратява продажбата на наливно вино и започва да налага вината под собствена марка. В годината, когато избата е построена наново, когато Франция е под контрола на Хитлер и е неспособна да осигурява вино, Мигел Торес пътува до САЩ, за да промотира вината си. През този период се раждат брандовете Сангре де Торо, Виня Сол и Коронас. През 1966 се започва засаждането на важни соротве: първоначално Шардоне и Каберне Совиньон, а по-късно и Мерло, Пино Ноар, Ризлинг и Гевюрцтраминер.

 

През 1979 Дон Мигер Торес Карбо пристига в Чили и закупува малка винарна в Курико, утвърждавайки Торес като първата фирма положила доверието си в този сега прочут лозарски рай. През годините лозята на Торес достигат 400 хектара в Central Valley. Днес, повече от две десетилетия след пристигането си, Торес произвеждат някои от най-добрите и награждавани вина в Чили.

 

През 1975 Маримар Торес, дъщеря на Дон Мигел Торес Карбо пристига в САЩ. През 1986 започва засаждането на лозето Дон Мигел, а по-късно и на Доня Маргарита. Посветени на нейните родите и намиращи се в Sonoma Valley

 

Мигел Торес е член основател на Primum Familiae Vini.

 

ИМЕНИЯ ПО СВЕТА:

Miguel Torres, Chile

Marimar Estate, Sonoma Valley, USA

 
http://www.torres.es/