Ханес Сабати

„Приготвянето на добро вино е едно от онези неща, които не могат да бъдат достигнати в един живот. Все още искам да опитам. “

На 16-годишна възраст Ханес прави първото си вино. Още тогава той иска да стигне до същността на нещата, да направи всичко

правилно, от това да бъдеш „посланик на почвата“ в лозето до процеса на винопроизводството и накрая до механизма на бутилирането.

Днес той знае, че сложните неща се решават не в спринта, а на дълги разстояния, че съвършенството не е всичко и със сигурност не е достатъчно и предвидимостта не винаги е благословия.

От 18 век Кранахберг е част от семейната собственост. До 70-те години се практикува смесено земеделие.

Въпреки че почвата е изключителна още тогава, виното вианги е имало второстепенна роля.

Днес Кранахберг се счита за отправна точка на всичко. Не само за разбирането на Ханес как да прави вино, но и безусловния му стремеж към земята, почвата и всичко, което излиза от нея.Kranachberg е разположен в басейн с югозападна ориентация на 500 метра надморска височина.

Почвата се състои от порест варовик и песъклив чакъл. Това се отразява във виното като свежа, солена минералност и елегантна структура.

От 2010 г. Ханес отглежда единичното лозе Лорен. Разположено е на 550 метра надморска височина и е с изцяло  южно изложение. Тежката почвена структура „Opok” е много характерна за конкретния регион и се състои от смес от варовик и глина, придаваща на виното дълбочина и комплексност, мощност и финес.

Доломитните почви, покрити със слой кафява пръст, предразполагат към прецизни и чисти вина. Присъствието на южния festoon, много специален вид пеперуда, демонстрира, че биологичното разнообразие на този участък от земята все още се различава от други .

Това скъпо насекомо не само донася име за едно специално вино на избата, но е и символ на обещанието да се грижим за тази земя и нейното деликатно биоразнообразие.