Шато дьо Бокастел

Шато дьо Бокастел, забележителен домейн, произвежда всепризнатите като най-добри вина от Шатоньоф-дьо-Пап. Те са добре познати, като едни от малкото естейти, които отглеждат и винифицират всички тринадесет сорта, разрешени от законите на апелацията. Специалното Вией Вин Кюве на Бокастел е сортово бяло вино от сорта Русан, който рядко срещан в Рона и още по-рядко срещан в Шатоньоф-дьо-Пап. Избата заимства името си от семейство Бокастел, които са живели в Куртезон в средата на 16ти век. Архивите свидетелстват за закупуването на една барака част прилежаща към нея земя в Кудоле през 1549 от Пиер дьо Бокастел. Тази земя е все още част от имението Шато дьо Бокастел. Въпреки това, по онова време това е бил земеделски имот. През 1792, собственик бил Етиен Контард и първото сигурно споменаване на лози върху тези земи е от неговото наследство около 40 години по-късно.

През 19ти век, когато епидемията от филоксера застига региона, собстеник на имението е Ели Дюсю, който решава да не презасажда лозята, а вместо това да продаде имота. През 1903, млад химичен инженер и професор по математика Пиер Перин, заедно със своя свекър, започва да възстановява домейна от опустошенията нанесени от филоксерата. Неговият син, Жак Перин, поема контрола на имението през 1953 и внася много иновации като подобрени сортове грозде, интегриран контрол на вредителите и флаш-топлообмен. Днес, трето и четвърто поколение Перин, Франсоа и Жан-Пиер и синовете на Жан-Пиер, Марк и Томас, продължават традициите на техните бащи и дядовци.

Лозята на Бокастел са третирани като градина: никакви вид химически торове и спрейове не са разрешени за употреба. Органичните торове идват от компост и само минимум от традиционния сярно-меден спрей се използва в лозята. Те са засадени с всички традиционни сортове на Шатоньоф-дьо-Пап: Гренаш, Мурведр, Сира, Синсо, Вакарезе, Куньоаз, Тере Ноар, Мускарден, Клерет, Пикпул, Пикардан, Бурболенк и Русан.

http://www.beaucastel.com/