България

Проектът Thirst започна някак случайно, в един разговор с чаша в ръка. В него сме двама – един енолог и един дизайнер, общо с 40 плюс години във винарския бранш.
Вярваме, че всеки от нас е постигнал нещо значимо в своето поприще и затова до събирането ни се стигна съвсем естествено и логично. То беше предшествано от доста години приятелство, доста вино, бира, дестилати и много общи интереси – все неща, които ще продължат да подхранват начинанието ни.

Thirst Wines е „странен“ проект. Не знаем дали има подобен по широкия свят, но в България сме сигурни, че няма. Това, което може да ни затрудни е, че нямаме наши лозя и наша изба. Но това пък ни дава пълна свобода. Свободата без ограничения да избираме сортове, региони и тероари. Искаме да създаваме максимално честно вино за произход и реколта, в количества, които позволяват да му обърнем необходимото специално внимание. Това вино ще има свое име, своя бутилка, свой етикет, такива, които му прилягат най-добре, които изразяват същността му. Когато виното се изчерпи като количество, неговото облекло ще си отиде заедно с него. Следващото ще има нова история, ново послание и ще облече нова дреха.

Надяваме се това, което правим, да Ви хареса! Наздраве!

 

Александър Велянов
За човек роден на пъпа на София изборът да правя вино ще се стори странен на мнозина. Освен вроденото ми любопитство, обичам да се посвещавам на това, което харесвам. Затова и доста рано (за българските стереотипи) разбрах, че съм добър в това, което правя. И от тогава не съм се спирал.… Винарствах на три континента, в пет държави. На 42 години имам 42 гроздобера зад гърба си и като винар, и като консултант. Извоювах си свободата да взимам сам решенията за вината, които правя и живея добре от това! Затова и не се учудих особено, когато, наскоро, на винено изложение, млад колега ми каза, че съм „един от старите майстори“. Тази оценка, освен че ме зарадва, ме накара да се размисля, че май е време да намаля оборотите и да поспра. След дълги скитания по света, избрах да живея в България.
Тук има интересни възможности за нови винарски, а и всякакви други (повече или по-малко безобидни) лудости…. Не съм си казал „завинаги“, обаче!

Стефан Гьонев
От края на 60-те до днес две неща доминират и определят моят живот – шумът и цветовете. И докато шумът в случая не е важен, то цветовете, формите им и начина, по който ги възприемам са ме направили това, което съм. Дизайнът не е само моя професия. След 20 години в нея, аз продължавам да се забавлявам и да експериментирам… и наистина се гордея с някои от нещата, които правя. Всяка възможност да създавам проекти извън общоприетите стандарти, извън канона, ме зарежда и ме предизвиква да нарушавам табутата в работата си.
А връзката ми с виното не е случайна и неочаквана. Роден съм в Стара Загора, с родови връзки и в Чирпанско, и в Сливенско. Беше неизбежно то да стане неразделна част от живота ми.
Виното – като ежедневие и без мистерии…