ем2 Мавруд и Мурведър 2013 0,75
Първото българско вино от такъв купаж. След като съм работил с Мурведр на един друг континент и с Мавруд в България, не мога да се отърва от усещането, че двата сорта имат доста общи черти. Дали Маврудът се е разпространил чрез богомилите (катарите) в Лангедок и Прованс и с годините чрез селекция е станал Мурведр? Това е поле за работа на генетиците. По-интересно е да видим как тези два сорта „се женят“ помежду си. Гръбнакът на виното е от Мавруда, а мекотата и пълнотата от Мурведъра. И двата сорта са богати на подправъчни нотки – самардала, зелен пипер, дори резене. Може да откриете и фини цветисти нюанси. Маврудът идва от малко платовидно лозе в района на Пазарджик – с умерен и проветрив климат, а Мурведъра – от ненапоявано лозе в Любимец с горещ и сух климат.
Bulgaria
Reviews
There are no reviews yet.