Александра Естейт

Проектът “Alexandra Estate” води началото си от 2012 г. Тогава са закупени първите лозя от 200 дка в първа година на плододаване в с. Орешец, Харманлийско.
Село Орешец се намира в небезизвестния Югоизточен район, а лозята са разположени в подножието на Източните Родопи и граничат със 100-годишна дъбова гора. Изложението е северно, което дава възможност на гроздето да запази добри киселини дори в този регион с обичайно горещ климат. Сортовете са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие. През 2013г. “Alexandra Estate” се разширява с още 100 дка лозя в с. Ракитница, Старозагорско. Характерно за това лозе са карбонатните почви и надморската височина от 300м. Лозето ще бъде в плододаване през 2016 г. Сортовете са: Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон.
При отглеждането на лозята на „Alexandra Estate“ са застъпени принципите на органичното и биодинамичното земеделие.
През 2014г. „Alexandra Estate” ще произведе общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. Тази година ще започне изграждането на винарна „Alexandra Estate” в с. Ракитница, която ще бъде с капацитет 60 000 бутилки. На етап проектиране е и втора винарна с по-големи възможности за производство в с.Орешец.
Вината, които „Alexandra Estate” предлага в момента на пазара са: ALEXANDRA RESERVE, ALEXANDRA CHARDONNAY 2013, ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, ALEXANDRA VERMENTINO 2013 и ALEXANDRA ROSE from MOURVERDE & GRENACHE 2013 (Мурведр & Гренаш). Винификацията се извършва на различни места, като са използвани собствени бъчви – френски, с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори в розето има процент на ферментация в бъчва.
За „Alexandra Estate”работят доказани специалисти: отглеждането на лозята е поверено на Атанас Шидеров и Ерик Моро, а за винификацията и създаването на блендовете се грижиха Александър Велянов и Тиери Хаберер.