Жан-Пиер Мое Естейтс

Международноизвестният Établissements Jean-Pierre Moueix се превърна в пример за най-добрите вина на Бордо. Компанията е най-големият търговец на вино от Десния бряг на Бордо, като разпространява изискани вина от Бордо и Калифорния в цял свят.

 

Семеен бизнес, управляван от 1937 г., Établissements Jean-Pierre Moueix е собственик и производител на няколко престижни Crus, включващи Château La Fleur-Pétrus, Château Trotanoy и Château Hosanna в Pomerol; Château Bélair-Monange Premier Grand Cru Classé в Saint-Émilion; и в долината Напа, Калифорния, Dominus Estate и Ulysses.

 

През 1950 г. той започва да увеличава търговския си бизнес с придобиването на няколко добре познати лозя, започвайки с Château La Fleur-Pétrus на Pomerol, следван от Château Magdelaine, Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé, през 1952 г., и Château Trotanoy, Pomerol, през 1953 г. През следващите четири десетилетия той продължава да развива едновременно търговията с вино и производствената част от бизнеса.

 

Акцент в кариерата му е придобиването на Château Petrus. Поверява грижите на сина си Кристиан за 38 реколти. Жан-Франсоа Мое, по-големият му син, наследява имота и през 2009 г. поема управлението.

 

Жан-Пиер Мое е починал през 2003 г. на 90-годишна възраст, запомнен като човек с голяма култура, щедрост и мъдрост.

 

Кристиан Мое (р. 1946) се присъединява към семейния бизнес през 1970 г. Първоначално ръководейки лозарските дейности на компанията, по-късно той поема търговски отговорности, преди да стане президент през 1991 г. Запален по лозарството, той добавя към лозовите масиви на фирмата чрез придобиване на забележителни лозя в Померол и Сейнт – Емилион, като Château Hosanna през 1999 г., Château Providence през 2005 г. и историческия Château Bélair, Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé, през 2008 г.

 

Развитието на тези имоти протича успоредно с това на Dominus Estate, 124 акра лозе в долината Напа, придобито през 1982 г. Неговото лозе Napanook е част от оригиналното ранчо Hopper от 1850 г. Лозето Улисес, което маркира северната граница на ранчото Хопър, само на една миля северно в Оуквил, е придобито през 2008 г., като ефективно е запазило южния и северния край на историческото ранчо.

 

Edouard Moueix (р. 1977) се присъединява към компанията през 2003 г. и става третото поколение, участващо в семейния бизнес. Като изпълнителен вицепрезидент, той разработва Autres Rivages, сестринската компания, посветена на дистрибуцията на левия бряг и Калифорния.